Article

Over 200.000 nordmenn har ikke reiseforsikring

reiseforsikring

Et sykehusbesøk i utlandet blir fort dyrt om du er blant de 200.000 nordmenn som ikke har reiseforsikring.

En undersøkelse gjennomført av Respons analyse for SpareBank 1 viser at 200.000 voksne nordmenn ikke har reiseforsikring, og nærmere 50.000 under 24 år mangler denne sikkerheten.

– En reise kan fort bli dyr uten forsikring. Et uskyldig ankelbrudd kan fort koste deg 100.000 kroner og et helt ordinært legebesøk i utlandet ligger i snitt på 5000 kroner, sier skadeforbygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.

Oppgir ikke promille

– Har du passert 20 år er du ikke lenger dekket av foreldrenes forsikring, selv om du bor hjemme, sier Nielsen.

Ungdom på festferie til sydligere strøk er ofte utsatt for skader og uhell som fallskader, beinbrudd og forgiftning. Det er å anta at mange skader skyldes alkoholpåvirkning, men her mangler forsikringsselskapet god statistikk.

– Vi anbefaler at folk kontakter forsikringsselskapet sitt eller alarmsentralen, til eksempel SOS International, så tidlig som mulig når det er behov for legehjelp. Vi har oversikt over hvor du kan få behandling og hjelp, sier Nielsen.

Millionutbetalinger

I fjor registrerte SpareBank 1 Forsikring nærmere 38.000 skadesaker knyttet til reise. Totalt ble det utbetalt 244 millioner kroner i erstatning. Av disse er nær halvparten relatert til høysesongen.

– Vi har naturligvis en økning i mai, juni og juli. De sakene vi får mest av er avbestilling, forsinket bagasje og sykdom som oppstår på reisen. I snitt koster et forsikringsoppgjør i forbindelse med reise 7000 kroner, og reisesyke koster som regel 10.000 kroner, sier Nielsen.

Den høyeste erstatningsutbetalingen i 2016 var på 6,9 millioner, men oppgjør i millionklassen er sjelden kost.

– Vi hadde også noen utbetalinger på om lag to millioner, men heldigvis er det sjelden våre kunder opplever dette omfanget, sier Nielsen


6 reiseråd om reiseforsikring

  • Reis aldri utenlands uten reiseforsikring. Du må ikke droppe reiseforsikringen for å spare noen kroner på reiseutgiftene. Blir du syk eller skadet på utenlandsferie, kan det få store økonomiske konsekvenser. Selv et uskyldig ankelbrudd kan fort koste deg 100 000 kroner. Og snittet for et vanlig legebesøk er nå oppe i 5000 kroner.
  • Ikke stol blindt på reiseforsikringen på kredittkortet. Mange kredittkortselskap gir deg gratis reiseforsikring hvis halvparten av reisen er betalt med kredittkortet. Men her gjelder det å holde tunga rett i munnen, særlig hvis flybilletter, hotellopphold og øvrige reiseutgifter betales hver for seg eller underveis på turen.
  • Ikke kjøp unødvendig avbestillingsforsikring. Når du bestiller reisen, får du ofte tilbud om avbestillingsforsikring fra turoperatøren. Har du en helårs reiseforsikring, har du allerede avbestillingsforsikring, og trenger ikke dette i tillegg. Sjekk også om du har reiseforsikring fra før, for eksempel gjennom jobben.
  • Skal du være borte mer 70 dager – utvid reiseforsikringen. Helårs reiseforsikring betyr at du er forsikret på reiser året rundt – ikke at reisen kan vare i ett år. De fleste helårs reiseforsikringer dekker reiser som varer inntil 45 dager.
  • Pass på vesken! Reiseforsikringen dekker ikke alt. Du får for eksempel ikke erstatning hvis du har mistet mobilen eller latt veska ligge ubevoktet når du bader.
  • Blir du syk før du reiser? Ta kontakt med forsikringsselskapet for råd om hvilke begrensninger som kan gjelder for deg.

Fra undersøkelsen

93 prosent har reiseforsikring mens 5 prosent som tilsvarer 201.000 nordmenn har ikke forsikring.
2 prosent vet ikke.11 prosent, eller 119.000 av de som skal feriere bare i Norge har ikke reiseforsikring. Det er flest unge og personer i husstander med lav inntekt som ikke har reiseforsikring.