Article

Kredittkort med reiseforsikring ble redningen

vårkampanje til asia redningen

Helårsforsikring var ikke nok da Arne Berg Johnsen (61) var ute for en ulykke i Thailand. Da ble kredittkort med reiseforsikring redningen.

Lofotværing Arne Berg Johnsen, bosatt i Bodø, har flyktet fra kalde nord til Thailand mellom 20 og 30 ganger siden 2009. Da han ferierte i Pattaya tidligere i år fikk derimot reisegleden en brå vending.

Båtturen ble til ambulansetur

61-åringen skulle på dagstur til en øy like utenfor Jomtien. For å komme seg dit måtte han naturlig nok ta båt, og uten landgang til båten måtte båtpersonalet ledsage én og én passasjer ombord. Da det var Berg Johnsens tur for båten plutselig til værs på grunn av urolig sjø. Med den ene foten på land og den andre på båt-rekka var gode råd dyre.

– Jeg skjønte at jeg måtte trå tilbake på piren for å unngå å falle mellom båten og piren. Han som skulle hjelpe meg å komme ombord slapp ikke hånden, så jeg måtte rett og slett rykke han med meg på land. Det medførte at jeg landet på ryggen på betongkaia, med “hjelpemannen” oppå meg, sier Berg Johnsen til Dinero.no.

Båtturen ble derfor brått til en ambulansetur. På det lokale sykehuset kunne behandlende lege konstatere tre brudd i ryggen.

Kredittkort med reiseforsikring har lengre gyldighet

Berg Johnsen tok kontakt med forsikringsselskapet sitt, hvor han har tegnet helårs reiseforsikring. Slike reiseforsikringer har gjerne en gyldighet på inntil 35-50 dager ved utenlandsopphold. I Berg Johnsens tilfelle var forsikringen gyldig for reiser på inntil sju uker.

Da ulykken inntraff hadde han vært i Thailand i syv uker og fire dager – fire dager utover reiseforsikringen gyldighet. Det var ingenting forsikringsselskapet kunne gjøre. Heldigvis hadde Berg Johnsen bokstavelig talt flere kort i ermet:

– Jeg reiser ofte og bruker alltid kredittkort for betaling av reiser, forteller Berg Johnsen.

Kredittkortet han betalte med var et kredittkort med reiseforsikring. I motsetning til helårs reiseforsikring (uten utvidelse) er slike reiseforsikringer vanligvis gyldige for reiser på inntil hele 90 dager. I tillegg er reiseforsikring inkludert i kredittkortgratis. Forutsetningen er at man betaler 50 % eller mer av transportkostnadene med kredittkortet.

I så måte var Berg Johnsen forsikret via kredittkortet når helårsforsikringen ikke strakk til.

– Siden jeg hadde betalt hele reisen med kredittkort tok jeg kontakt med SOS International, hvor jeg opplevde den største velvillighet og service, sier han.

– Flott service og tilrettelegging

For hjemreisen hadde Berg Johnsen kjøpt en vanlig økonomibillett. Denne skulle egentlig ta han med til Bodø en uke etter ulykken. Både lege i Thailand og hos forsikringsselskapet var enige i at de ikke kunne sende en bruddpasient på fly på økonomiklasse i 10 timer, og de beordret om å oppgradere til business på forsikringsselskapets regning. Flyselskapet han skulle reise med har ingen businessklasse, og flyturen hjem måtte derfor bookes via et annet flyselskap.

– Det ble tilrettelagt reise med taxi fra leilighet til flyplass i Bangkok. På alle flyplasser – i Bangkok, Oslo og Bodø – var det ordnet med rullestol. Ved ankomst sto taxi klar for å frakte meg hjem. Maken til flott service og tilrettelegging har jeg vel ikke opplevd, sier han til Dinero.no.

Les også: Over 200.000 nordmenn har ikke reiseforsikring

Én av fem uten reiseforsikring

Man hører stadig vekk skrekkeksempler på nordmenn som reiser til utlandet uten forsikring. I tillegg til å være offer for uheldige ulykker og sykdommer, sitter flere igjen med gigantiske regninger for både sykehusopphold og behandling. Ikke akkurat plaster på såret.

Omtrent én av fem nordmenn reiser utenlands uten reiseforsikring. Tallene har vært stabile de siste årene, og overfor Dinero.no bekrefter forsikringsselskapet Europeiske at tallene også gjelder i 2017.

Med andre ord ble omtrent 700 000 av de 3,4 millioner utenlandsreisene foretatt i fjor gjennomført uten aktiv reiseforsikring. I første kvartal 2016 ble det foretatt 1,56 millioner utenlandsreiser. I samme periode i 2017 ble det gjennomført 1,45 reiser fra Norge til utlandet.

Ifølge Finans Norges skadestatistikk for landbasert forsikring har summen av skadeerstatninger sunket i løpet av det siste året. Den totale andelen erstatninger har sunket med 3,2 % fra første kvartal i fjor til samme periode i år. De eneste erstatningene som har økt er reisesyke og avbestilling.

– Betal reisen med kredittkort

Skal du være sikker på at du får den hjelpen du trenger dersom uhellet skulle skje på ferie, er iallfall Berg Johnsens oppfordring tydelig:

– Jeg anbefaler at alle som skal på reise betaler denne med kredittkort. Og pass for all del på at oppholdet ikke varer lengre enn det som er maks i forsikringen!

Kilde: Dinero.no